14u30 - 15u15   |   17u30 - 19u00

Innovatieplaza

Ontdek en beleef enkele toepassingen van inclusieve technologieën op onze Innovatieplaza.  Experten binnen het netwerk van de WEST4WORK-partners staan voor jou klaar.

De Innovatieplaza kan tussen 14.30 & 15.15 u. en tussen 17.30 & 19.00 u. bezocht worden.

Wens je een geleid bezoek te brengen aan een selectie van enkele demo’s?  Dat kan!  Schrijf je dan in voor deze namiddagsessie (15.15 u. - 16.15 u.)

Dynamic Dimensions & Howest | Applicatie rond stressreductie

Hoe kan technologie stress reduceren?

Dynamic Dimensions, Howest en HITlab ontwikkelden een digitale en virtuele versie van het EMDR-protocol. Dit protocol wordt typisch ingezet bij traumaverwerking en stressreductie. Door dit protocol immersiever te maken en te verrijken met biometrische feedback wordt het protocol toegankelijker, krijgt de therapeut extra inzichten en worden de positieve effecten van EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing) gemaximaliseerd.

lees meer

Emino | Taalboost voor taalrijkere werkvloeren

Taalboost is een nieuwe dienstverlening van emino voor bedrijven en organisaties die taalbarrières op de werkvloer ervaren. De kwetsbare positie van werknemers, die de Nederlandse taal weinig/niet machtig zijn, kan hiermee versterkt worden. Uniek van de service is de combinatie van innovatieve technologie (slimme oortjes die automatisch meer dan 40 talen vertalen) en een ervaren coach. Mensen op de werkvloer worden in korte tijd opgeleid om de technologie duurzaam te integreren én zo samen taalbarrières te overwinnen. Er wordt hierbij steeds vertrokken vanuit de concrete nood/vraag van het bedrijf: verbeteren van de veiligheid, beter begrijpen van instructies en opdrachten, vlottere samenwerking onder collega’s, versterken van de (informele) dynamiek op de werkvloer…

lees meer

Howest | Doe de ‘Elevator Challenge’

Kan angst gemeten worden?  Een demonstratie van wearables om stress te meten.  Beleef het vooral zelf!

lees meer

Howest | Een adaptieve Virtual Reality-training op maat van de medewerker

Game-technologie werd ingeschakeld om een nieuwe vorm van opleiding te onderzoeken. Een combinatie van een interactieve game engine met biometrische metingen maakte het mogelijk om een gepersonaliseerde en adaptieve Virtual Reality-omgeving voor training te ontwikkelen. Medewerkers leren virtueel dozen sorteren.  De complexiteit van het trainingsparcours hangt af van bepaalde biometrische parameters.

lees meer

Howest | Eye tracking en stressmeting bij een assemblage-opdracht

Kom te weten hoe het meten van gedrag, visuele aandacht en stress tijdens het uitvoeren van een taak meerwaarde biedt bij:

  • het opbouwen van competenties;
  • en het ondersteunen van mensen tijdens het uitoefenen van hun job. 
lees meer

Lichtwerk | Slimme assistieve Augmented Reality werkpost @ maatwerkbedrijf Mariasteen

Mariasteen pionierde enkele jaren geleden met cognitieve operatorondersteuning via LightGuide Augmented Reality. Deze demo toont de verschillende mogelijkheden, zowel op het vlak van het creëren en verbeteren van digitale werkinstructies als de meerwaarde voor de (doelgroep)medewerkers en de werkgever.

lees meer

Lichtwerk | slimme assistieve Augmented Reality opleidingspost

Ga zelf aan de slag met een LightGuide TrainAR, een slimme assistieve opleidingspost. Je ervaart de meerwaarde van Augmented Reality, zowel voor opleiding als voor permanente ondersteuning van complexe processen of kwetsbare medewerkers. Deze demo geeft een goed beeld van de verschillende methodieken die gebruikt kunnen worden en de mogelijkheden van visualisatie van data in een dashboard.

lees meer

Linguineo Pro | online leerplatform met chatbot voor taaloefeningen

Linguineo Pro is een online leerplatform waarmee anderstalige cursisten jobspecifieke taaloefeningen kunnen maken. Via gesprekken met de chatbot simuleren ze echte conversaties met collega’s en klanten. Op die manier krijgen ze meer spreekdurf.

lees meer

Mariënstede | Kassa nova, een slimme kassa die rekening houdt met taal- en rekendrempels

Kassa nova is niet zomaar een kassa, het is een slimme kassa. Reken, lees- of weeg problemen bij mensen met een beperking worden hier teniet gedaan en bekeken als opportuniteiten. De inspirator in dit verhaal is ons verhaal, dat van inclusie. Kiezen voor Kassa nova, is kiezen voor het inclusie-verhaal waar Mariënstede zijn fundamenten in vindt.

lees meer

Odisee Hogeschool | JOS-app (jobstimulans)

De JOS-app kan bijdragen aan het welbevinden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer. Met behulp van laagdrempelige oefeningen krijgen ze meer/beter inzicht in hun takenpakket en zichzelf. Na acht (korte) levels eindigen ze met een persoonlijk plan om hun job nog meer te doen aansluiten bij hun eigen kunnen en talenten. Dit zorgt voor een betere person-job fit en meer welzijn op het werk.

lees meer

Provincie West-Vlaanderen | FACT digitaal beeldwoordenboek

FACT is een praktische app voor communicatie op de werkvloer. De app vertaalt offline tussen 8 talen en bevat, naast een uitgebreid pakket basiswoordenschat ook woordenschat gelinkt aan een specifieke sector: land- en tuinbouw, metaalsector en schoonmaak. FACT bevat ook audio, een eenvoudige verklaring van technische termen en een ondersteunend beeld. De tool kan ook ingezet worden als oefeninstrument om de taal van de werkplek beter onder de knie te krijgen. 

lees meer

Rhinox | VR en game-technologie voor veilige en efficiënte opleiding

On-the-job training is cruciaal om je werk goed en zelfzeker te kunnen uitoefenen. Maar hoe kan je mensen on-the-job opleiden wanneer je werkomgeving niet altijd beschikbaar is en wanneer er mogelijke veiligheidsrisico’s zijn? Ervaar bij deze demo hoe je met Virtual Reality en game-technologie mensen op een veilige en efficiënte manier kan opleiden.

lees meer

SBM, Play it Safe & Mowi Belgium | Extended Reality-app voor onboarding

SBM, Play it Safe en Mowi Belgium ontwikkelden samen een visuele Extended Reality (XR-)beleving.  Hiermee kunnen nieuwe medewerkers thuis of om het even waar, met behulp van smartphone, tablet of pc, het onthaal binnen Mowi Belgium (site Brugge) vooraf beleven en de bijkomende veiligheids- en kwaliteitsvoorschriften doornemen. 

Deze duurzame toepassing sluit aan bij de drijfveer van Mowi Belgium om de steeds groter wordende multiculturaliteit en diversiteit voluit te omarmen en zo kansen te geven aan mensen met diverse achtergrond. Visual management in het onthaal is daarvoor een absolute meerwaarde.

lees meer

Supportsquare | VR-training op maat van de medewerker

De demo toont een heel realistische VR-training voor een machine-operator van een tabletteermachine bij het bedrijf GEA.  Deze werd ontwikkeld door het verbinden van een virtueel model van de machine met de PLC- (Programmable Logic Controller) en HMI- (Human Machine Interface) besturing van de machine.

lees meer

TNO | Exoskeletten

Wil je weten wat een exoskelet is, of het liever zelf eens uittesten? Een aantal exoskeletten zijn aanwezig om uit te proberen.

Een exoskelet is een stijve constructie die gedragen wordt op het lichaam. Door middel van een veermechanisme of motoren neemt het exoskelet een deel van de te leveren krachten over. De meest voorkomende exoskeletten die ontwikkeld zijn om zwaar werk te ondersteunen, bieden ondersteuning aan de armen en aan de romp/rug.

lees meer

Travi | Testyourselfie, een online tool waarmee jongeren hun soft skills kunnen testen

Met Testyourselfie kunnen jongeren hun soft skills testen aan de hand van een aantal herkenbare situaties die vaak voorkomen, zowel tijdens het solliciteren als bij het uitvoeren van een job. Het doel van de mobiele site rond soft skills van de toekomst is om inzicht te krijgen en aandacht te vestigen op de belangrijkste - niet technische - werkattitudes. Jongeren die met de (gratis) online tool aan de slag gaan, scannen hun persoonlijkheid en vernemen welke hun sterktes en eventuele leerpunten zijn op het ogenblik dat zij zich op de arbeidsmarkt begeven.

lees meer

Vires.xyz | Training en begeleiding door 3D handleidingen en werkinstructies

Het Dux XR-platform laat toe om snel 3D handleidingen en werkinstructies aan te maken en te verrijken met PLC data, foto- en videomateriaal, nauwkeurig geplaatste 3D-hologrammen en 3D-aanwijzers om zo de ultieme trainings- en begeleidingstools te ontwikkelen. De DUX applicatie bevat ook een remote assist module die toelaat snel te connecteren met experts overal ter wereld

lees meer

SBM | Digitale blusunit met laserblussers en blindmasker

Tijdens de opleiding EHBO en brandbestrijding passen de cursisten de theorie toe door met een digitale blusunit met blindmasker te oefenen. Digitale vlammen op een LED-scherm en een laserstraal als blusser zorgen voor een absoluut veilige trainingsvorm. Dit laat toe te oefenen op vrijwel elke denkbare locatie.

lees meer

Deze website maakt gebruik van functionele en statistische cookies, gebaseerd op anonieme gegevens. We respecteren jouw privacy.